TÉMA: Co přinese čas...aneb budoucnost Linkin Park

10/12/2017


Bohužel s úmrtím Chestera se vyrojila spousta spekulací, co teď bude s Linkin Park (jako by samotná ztráta Chestera nestačila). Což je na jednu stranu asi pochopitelné, ovšem na druhou stranu někteří lidé nevědí, kdy je lepší mlčet a nechat si své dohady pro sebe. Spolu s těmito spekulacemi se totiž ihned vyrojily i reakce na ně, které mi nepřijdou úplně fér ke zbytku kapely.


První z těchto teorií je ta, že Mike převezme roli Chestera. Tu pěveckou rockovou roli. Upřímně fakt nechápu, koho toto napadlo, ale budiž. Ovšem reakce na tuto teorii, které vypustili do světa někteří fanouškové? Je sice možné, že nebyly myšleny nijak proti Mikovi ani kapele, ovšem samy o sobě ve své podstatě prostě proti nim jsou, ať už autor chce, či ne. Říct, že na to Mike nemá, že neumí zazpívat Chesterovy party, že nemá takový rozsah a že půjde celá kapela do kopru – za prvé, asi není absolutně nutné říkat, že Mike nezazpívá Chesterovy party a že na to nemá (ostatně proto je taky zpíval Chester a ne Mike, logicky, stejně tak asi bude mít nějaký důvod to, že rapoval Mike a ne Chester), ale odepisovat celou kapelu v čele s Mikem kvůli ničím nepodložené teorii, která je navíc založená pouze a jen na domněnkách „fanoušků“? Zvláště pak v tomto období?

Pro začátek se držme faktů – Linkin Park doposud nevydali žádné prohlášení, kde by byť jen naznačili, že budou pokračovat a fungovat bez Chestera tak, jako doposud, s tím, že Mike převezme Chesterovu úlohu se vším všudy (a upřímně opravdu silně pochybuji, že by to kohokoli z nich, byť jen na setinu vteřiny, vůbec napadlo). Oni totiž moc dobře vědí, jak moc těžko je Chester nahraditelný, pokud vůbec. Oni s ním nahrávali alba, pracovali s ním, oni vědí, jak unikátní zpěvák to byl. Myslím, že oni sami ještě úplně neví, jak budou pokračovat. A řekla bych, že hodně ukáže nadcházející koncert, kdy kluci poprvé vystoupí bez Chaze.

Samozřejmě naprosto chápu, že se lidé bojí, co bude s kapelou dál. Že jsou momentálně rozhození, že všechno vidí negativně, že bez Chestera pro ně nic už nebude jako dřív. Že se bojí, že Linkin Park prostě skončí. Já se toho bojím taky, ale na druhou stranu mě nikdy nezklamali, což jim prostě nemůžu upřít. Ať vydali jakékoli album, ať přišli s čímkoli, nic z toho pro mě nebylo zklamání, spíše naopak. A ruku na srdce, každé jejich album je jiné. Každé jejich album mělo své přívržence i své odpůrce. Linkin Park si vždycky zakládali na experimentování a silně pochybuji, že to teď bude jinak, i když bez Chestera, jen to pro ně asi teď bude zatím ten největší challenge. Bude to strašně jiné, ale stále to budou oni, budou to Linkin Park.



My, jako fanouškové se hrdě chvástáme tím, jak o nás sám Chester prohlásil, že jsme ti nejlepší fanoušci na světě. Opravdu si tak momentálně připadáte? Mě je totiž z těchto reakcí a dohad dost smutno. Za prvé kvůli Chesterovi – spousta lidí se snaží s jeho smrtí vyrovnat, spousta lidí se snaží stát lepším člověkem, spousta lidí se snaží dělat něco dobrého, protože #MakeChesterProud. Myslíte, že by za tyhle dohady byl na kohokoli hrdý? A za druhé kvůli ostatním členům – oni taky přišli o Chestera, oni byli součástí jeho rodiny, oni byli jeho blízcí přátelé a myslím si, že my bychom měli podpořit je, ne neustále oni nás. Upřímně doufám, že si nikdo z nich tyto dohady nepřečte, protože hádám, že by jim to na jejich rozpoložení nijak nepřidalo.


I géniové mají své limity

A k samotnému Mikovi. Není pochyb o tom, že je to taktéž výjimečný hudebník, výjimečný umělec a také výjimečný člověk. Ale furt je to jen člověk. Od začátku Linkin Park se držel rapování, skládání, hraní na kytaru a vlastně spousty dalších činností. Do zpěvu se ale nijak extra nepouštěl, až na malé výjimky, jimiž byly pokusy jako třeba No roads left, In Between atd. Stačí se jen podívat na Making of Minutes to Midnight (což pokud jste neviděli, rozhodně doporučuji napravit), kdy sám Chester navrhl Mikovi, ať zkusí zpívat on a když nahráli No roads left, sám Chester řekl, ať použijí Mikovy vokály, ne jeho. Sám Chester v Mikovy schopnosti věřil. Samozřejmě nikdy nezazpívá to, co by zazpíval Chester, ale to asi málokdo. Chester byl prostě Chester a Mike je Mike.



Mimo jiné je snad nějaký důkaz o tom, že se Mike někdy pustil do něčeho, na co neměl? Jestli tomuhle člověku něco nechybí, pak je to podle mě rozhodně pokora a je si také rozhodně vědom jak svých silných stránek, tak i těch slabých. Proto mi vůči němu přijde silně nefér vypouštět do světa na sociálních sítích nějaké rozsudky, že to nedá a že na to nemá, ačkoli se o nic takového ani nepokouší.

Samozřejmě chápu, že ne každý, kdo je poslouchá, je zároveň zapřisáhlý fanoušek. A tak je to naprosto v pořádku. Ovšem, je opravdu potřeba se zamyslet nad tím, zda je vůbec potřeba plýtvat energií a časem na něco, co vlastně nemá absolutně žádný užitek? Pokud je máte rádi, tak si je pusťte, užívejte si jejich hudbu, zkuste je na sociálních sítích podpořit. Nemilujete je jako lidi, tak to prostě nechte na nich, dejte tomu čas a běžte raději podpořit někoho, koho milujete. Vykašlete se na nějaké dohady, nechte je, ať si poradí sami, ať se sami rozhodnou podle sebe a všichni budou spokojení. Chápu, že je asi každý říká, že je mizivá šance, že by si něco z toho oni sami přečetli (navíc v češtině), ale jde už jen o princip, nebylo by lepší řešit nějaká duchaplnější témata, nějaká pozitivnější témata?

Sice nejsem orákule, ale jsem si jistá jednou věcí – ať se kluci rozhodnou jakkoli, já je přes palubu nehodím. Neudělala jsem to do teď, ať už vydali sebevětší experimenty, a teď s tím určitě nehodlám začínat. Pokud jste měli Chestera rádi a nebyl vám lhostejný, zkuste být trochu pozitivnější, tak jako byl on. Zkuste být trochu tolerantnější. To že se vám něco nelíbí přeci hned neznamená, že je to bullshit. Nesuďte budoucnost, když nikdo z nás absolutně neví, jaká bude.



Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Facebook stránka